Majdnem 200 játék 1, 2, 3 éves gyerekeknek

Majdnem 200 játék 1, 2, 3 éves gyerekeknek

Nem lehet elég korán kezdeni – ez pedig egy másik olyan, már-már közhelyszámba menő, ám nagyon is igaz mondás, amelyről nem szabad megfeledkezni. A gyermekek látványosan cseperednek fel, és az életkori sajátosságoknak megfelelő játékoknak köszönhetően egyik napról a másikra is rengeteget fejlődhetnek. El sem tudjuk képzelni, hogy az ártatlan, aprócska eszközeik, játékaik milyen sokat segítenek nekik akár már az 1, 2 vagy 3 éves gyereknek!

Formákból áll a világ 

Kezdetben a kicsik még az egyszerű formákat sem tudják „hova tenni” a maguk még igencsak alakuló „koordinátarendszerében”. A segítségükre az egyik klasszikus játék, a korukhoz illő csodakocka siet. Ugyebár ez az a darab, amelyet színes oldallapokból lehet összerakni, és a megfelelő formákat megfelelő nyíláson át kell a kocka belsejébe helyezni.

A gyerkőcök eleinte persze a kerek lyukon akarják átpréselni a kockát és fordítva, ám az első bizonytalan kísérleteket gyorsan felváltják a sikeres megoldások. Hiába, a gyermekek elképesztően gyorsan tanulnak, és ezek a szárnypróbálgatások ágyaznak meg annak, hogy később helyesen tartsák a dolgokat, vagy éppen képesek legyenek az evőeszközzel a szájukba juttatni az ételt.

Királylányok a bilis trónon

Minden család életében nagy lépés, amikor szobatiszta lesz a gyermek. Persze ez nem megy egyről a kettőre, minden szülő tudja, a folyamatnak vannak szórakoztató történetei, no meg persze kevésbé mókás pillanatai is.

Nem állítjuk, hogy egy autós bilivel egyik napról a másikra elhagyhatjuk a pelenkát, ám az biztos, hogy a fiúk és bizony a lányok is kedvelik a jópofa formájú, kényelmes, erős és vidám színű kis kelléket. A pelenka a megszokottság és a szabadság érzetét adja, ezt nem könnyű felcserélni, ám az autós bili játszva segít benne.

Pláne, hogy létezik belőle egy egészen vagány darab is: a bilis trónszék. Hát melyik kisfiú vagy kislány ne akarna királyfi vagy királylány lenni? S miközben uralkodót játszik, a kényelmes háttámla nemcsak a bili használatára, hanem a helyes tartásra is rászoktatja. Mellesleg, egy ilyen trónon már igazán nagynak, felnőttnek érezhetik magukat a kicsik.

Webáruházunkban számos 1, 2 és 3 éves gyermekeknek szóló termék közül válogathat

Kirakózni, amint csak lehet

A szobatisztaság szintlépése mellett a gyerekek a játékok segítségével sok más területen is ügyesebbé válhatnak – e folyamatban nélkülözhetetlenek a puzzle-k. Hajlamosak vagyunk elsősorban a nagyobbakhoz kötni a kirakósokat, ám a baby puzzle-ket direkt az egészen kicsi, 1-2 éves lurkóknak tervezik. A gyermekek a játékos, könnyen felismerhető, egyszerűen azonosítható állatformákkal szavakat, fogalmakat tanulnak meg, ráadásul a fejlődik a formákat felismerő képességük. 

A kézügyesség ugyancsak finomodik, mint ahogyan a szem-kéz koordináció is csiszolódik. Bár a kisebb darabszámú puzzle-ök talán még nem kötik le őket annyi időre, mint később a sokdarabosak, a koncentrációs készség mindenképpen javul. Kezdetben a néhány elemből álló kirakósok megoldásához is feszülten kell figyelniük és rendszerezniük minden apró információmorzsát, ennek köszönhetően pedig öntudatlanul is jobban összpontosítanak.

Például az ilyen játékok teszik képessé őket a baby bowlingok használatára, ezt akár már 3 éves kortól is nagy élvezettel játszanak a kicsik. A labda megfogásához már kellő kézügyesség kell, majd ahhoz is, hogy jól mérje fel a távolságot, irányt – lehet ennél játékosabban alakítani a szem-kéz koordinációt? 

Persze ne felejtsük el: a játékok első sorban arra valók, hogy a gyerkőcök jól szórakozzanak, ezért ne kényszerítsünk rájuk semmi olyasmit, ami nem az életkoruknak megfelelő. Mert abból több rossz származhat, mint jó…

Megosztás


Hozzászólások

Lebudo Játék
2021/04/12

Címkék: 1 éves gyerek játékok, 2 éves gyerek játékok, 3 éves gyerek játékok,

Hozzászólás írása