Így ne unatkozzunk – családi játékok otthon

Így ne unatkozzunk – családi játékok otthon

Másrészt a szülőknek is veszettül nehéz a feladat, hogy nem egyszerűen lekössék a gyermekeket, hanem minőségi tartalommal szolgáljanak, miközben menekülést akarnak találni a küzdelmes mindennapokból, vagy egyszerűen csak próbálnak otthonról dolgozni.

Sokszor azonban egészen egyszerű trükkök, ötletek, megoldások mentik meg a családi békét, és hoznak játékosságot a mindennapokba. Most mutatunk néhány olyan családi játékot, amelyhez otthon nem kell túl sok eszköz vagy hely, mégis biztosan vidámmá teszik a közösen töltött időt, s a játék még azt is feledteti velünk, hogy járvány söpör végig a világon.

Kellék nélkül is garantált a móka

A nyelvtörők tipikusan azok a szórakoztató mondatok, amelyeket még a felnőtteknek sem egyszerű kimondaniuk, a gyerkőcöknek pedig még inkább meggyűlhet velük a bajuk. Persze nem azért kell előszedni a trükkös sorokat, hogy aztán a szótévesztő kicsiken nevessünk, hanem hogy közösen mókázva szórakozzunk.

Az internet segítségével pillanatok alatt nyelvtörők tucatjait szerezhetjük be, majd a család végigpróbálhatja, hogy mennyire boldogul a trükkös mondatokkal. Az sem mellékes, hogy a gyerekek a még fejlődhetnek is, hiszen a családi játék közben új szavakkal gazdagodik a szókincsük.

Éljenek a buborékok!

Ha a lakáshoz kisebb vagy nagyobb kertrész csatlakozik, akkor nyerő elfoglaltság lehet a buborékfújás – persze házon belül is, csak nehogy a kicsi leverjen valamit. A buborékfújóka előnye, hogy bár készen is könnyen megvásárolhatjuk, otthon sem tart semeddig az elkészítése, csupán némi mosogató, keményítő, sütőpor és víz kell hozzá. A gyerekek egyszerűen imádják a buborékokat, akármeddig képesek kedvesen kergetni-hajkurászni őket, pláne ha a szülők fújják nekik a gömböcskéket.

Méretes eregetőpálcák segítségével még óriási, emberméretű buborékot is fújhatunk, amivel végképp garantált az önfeledt kikapcsolódás, hiszen mi lehet menőbb annál, mint megpróbálni belebújni a buborékba? Már-már versenyt is csinálhatunk a buborékfújásból, például, hogy ki képes nagyobbra „pumpálni” a kis léggömböt, vagy a család melyik tagja készít egyszerre több buborékot. Aztán csak óvatosan, nehogy a kutyus is kedvet kapjon a levadászásukhoz…

A családi buborékfújás a lurkók egyik kedvence

Memóriakártyák

Amolyan jolly jokernek számítanak a memóriakártyák, hiszen a kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja bennük a kihívást, ezért aztán az egész családnak játékot jelentenek. A legkisebbek még jópofa állatos-növényes-mesefigurás játékokkal múlathatják az időt, és a szülők is besegíthetnek nekik, míg a picivel idősebbekkel már szabályos családi versenyt is lehet szervezni.

Emlékeztek még, kinek jobb a memóriája? Ideje eldönteni a kártyákkal.

125 féle családi játék egy helyen

Egy végeláthatatlanul hosszúnak tűnő, nyálkás, esős napon nincs is jobb szórakozás, mint különböző játékok kollekciójával szórakoztatni magunkat. A családi játékgyűjtemény egészen pontosan 125 féle népszerű tábla- és kockajátékot szedett össze egyetlen dobozba, így a család minden tagjának garantált a kikapcsolódás.

A családi játékoknak talán az az egyik legnagyobb erényük, hogy több generáció tagjait képesek összehozni. Senki sem marad ki a szórakoztató programtól, hiszen a táblajátékokba a nagymamától az unokáig bárki bekapcsolódhat.

A puzzle – a kirakós családi játék

Talán nincs olyan családi háztartás, ahonnan hiányozna a puzzle, végtére is ez az egyik legfontosabb fejlesztő játék. Igazából mindegy is, hogy 30 vagy 1000 darabos puzzle-t rakunk ki, a mosoly pontosan ugyanolyan ragyogó lesz, amikor az utolsó darab a helyére kerül.

Egy nagyobb puzzle már a teljes családnak is kellemes játék lesz, hiszen akár színenként-területenként fel lehet osztani a kirakóst, és amikor megvan a keret, közösen kereshetik a darabkák helyét.

A puzzle azért is szokott főnyeremény lenni, mert ha a gyerek megszereti, akkor egyedül, magában is órákig eljátszik vele – az a néhány óra pedig tutira jól jön a szülőknek, ha haladna a munkájával vagy az otthoni feladataival.

A megunhatatlan Activity

A társasjátékok non plus ultrája az Activity, amelyre igaz, hogy csak az nem nyer vele, aki nem játszik. A különböző korosztályoknak szóló változatok között meg lehet találni azt, amely az egész családnak játék lesz egy négy fal között délután-estén. Egészséges versenyhelyzetet kreálhatunk, de éppen csak annyira, hogy még mindenki élvezze a családi játékot.

S ahogyan a játékok többségénél megemlíthetjük, ezúttal sem mellékes szempont, hogy az Activity közben tanul és fejlődik a gyerkőc, végtére is minden tudására és képességére szüksége lesz a mutogatáshoz, a rajzhoz vagy a körülíráshoz.

Színezés felsőfokon

Lassan egy iparág épül arra, hogy színezőket gyártson a felnőtteknek, míg a gyerekeknek készített kifestők, rajzkönyvek hosszú éveken át a kisgyermekes családok életének fontos részei. Miért ne kombináljuk a kettőt egy család játék keretében? A szülők talán el sem tudják képzelni, micsoda nyugalom árasztja el őket a színezés közben, ez olyan foglalkozás, amelyben a gyerekektől tanulhatnak valamit a felnőttek.

Hogy tökéletes legyen a közös móka, beszerezhetsz nagyobb méretű színeznivalót, hogy egyszerre tudjatok dolgozni rajta, és persze a megfelelő ceruzák nélkül sem lehet színekbe borítani a papírokat.

A közös családi színezések egyedülállóak

Bowling PET-palackokkal

Nem mehetünk tekézni, bowlingozni? Hát varázsoljuk az otthonunkba a pályát! Persze valamivel melósabb lesz a játék, mintha egy erre szolgáló létesítményben hódolnánk neki, viszont az élvezet hasonló.

És akkor a gyakorlati megvalósításról: mentsünk meg a szelektív kukától tíz PET-palackot, majd állítsuk fel őket fordított V-alakban. Golyónak megteszi bármilyen kisebb labda, amelyet egy sima felületen (akár egy nagyobb szoba padlóján vagy a kertben) elguríthatunk a palackokig. A palackokat érdemes megtölteni homokkal, netán földdel, kisebb kavicsokkal, hogy ne fújja el őket egy kisebb légmozgás, illetve ne legyen túl könnyű tarolni.

A családi játék lényege, hogy kialakítunk két csapatot, és megnézzük, mire jutnak egymás ellen. A vesztes a végén rendezheti a terepet…

Irány az alagút!

Minden szülő tudja, a gyerekeket már-már lemeríthetetlen elemek „hajtják”, így előfordulhat, hogy a rajzolás vagy a társasjáték, de még a PET-bowling nem fárasztja ki őket kellően. Ilyenkor nincs más hátra, mint akár egy szobányi területen is valamilyen mászós-mozgásos játékot kreálni.

A legegyszerűbben talán úgy tudjuk megóvni a lakás épségét és még szórakoztató elfoglaltságot is kreálni, hogy tudatosan felhasználjuk az otthon néhány elemét az alagútépítéshez. A székekből egy-egy takaró segítségével pompás mászóterepet alkothatunk, amely kellően nagy ahhoz, hogy a szülő is a gyerkőc után induljon. Elvégre, a labirintusban senki sem maradhat egyedül…

Nevetve összegabalyodni

Kivétel nélkül óriási nevetések és kisebb földre zuttyanások szokták kísérni a klasszikus Twistert, amelyet akár családilag is ki lehet próbálni. A „sok jó ember kis helyen is elfér” elv jegyében bármelyik szobában leteríthetjük a jellegzetes pöttyös szőnyeget. Aztán már csak azért kell szurkolni, hogy a pörgető ne valamilyen nyaktörő mozdulatot kívánjon a játékostól… A szülők és a gyerekek egymás hegyén-hátán fogást keresve garantáltan nem unatkoznak még a sokadik ingerszegény, bezártságban töltött napon sem.

Megosztás


Hozzászólások

Lebudo Játék
2021/03/15

Címkék: családi játék, családi játékok, családi játékgyűjtemény, családi játékok otthon,

Hozzászólás írása