Az időtlen klasszikus: homokozás a kertben

Az időtlen klasszikus: homokozás a kertben

Bár még tartogathat meglepetéseket az időjárás, a következő hetekben egyre inkább a napsütésé és a 20°C körüli hőmérsékleté lesz a főszerep, így a kerti játékok ideje is elérkezni látszik.  A homokozás töretlen népszerűségnek örvend a gyerkőcök körében és ennek számos oka van. Ami a gyermekek számára elsősorban fontos, hogy szárnyalhat a fantáziájuk és szabadjára ereszthetik a kreativitásukat. Építhetnek, rombolhatnak: megteremthetnek egy saját kis világot, ahol ők vannak a középpontban és mindenről önállóan dönthetnek. Emellett pedig még rendkívül hatékonyan tudja fejleszteni a homokozás a különböző készségeiket is, ráadásul sokkal izgalmasabb formában, mint egy-egy könyv vagy munkafüzet.

Készségfejlesztés játékosan

A tapintással kapcsolatos érzékeket, az egyensúlyérzéket és a mozgáskészséget is nagy mértékben fejleszti a homokozás. A gyerekek megtanulják, hogy milyen állagok vannak a természetben (száraz-vizes), érezhetik, hogy mennyivel hidegebb az a homok vagy föld, ami árnyékban van, a tűző napon lévőhöz képest. A homokozóban mezítláb mászkálás segíti a kicsiket abban, hogy ráérezzenek, mennyivel másabb is a puha homokban sétálni, mint a füvön vagy a járdán. A homokvár építés, a homok kiborítása a vödörből szintén fejleszti a mozgáskoordinációt. Arról nem is beszélve, hogy a különböző homokozó játékok használata a finom-motorikus mozgás fejlődésében kiemelkedő szerepet játszik.

Homokozás higiénikusan

A beltéri játékok használata közben nem sok szennyeződéssel futhat össze a kicsi, azonban ez a kültéri játékok esetében már nem igazán mondható el. Bár több kutatás is bizonyítja, hogy azoknak a gyerekeknek, akik sokat játszanak kint a kertben – így több baktérium kerül a szervezetükbe -, erősebb az immunrendszere, mint azoknak, akik szinte csak bent a szobában töltik az idejüket. Úgyhogy nem kell aggódnia egyik szülőnek sem: egy kis kosz senkinek sem árt. Természetesen egy lefedhető homokozó beszerzése úgyszintén nem árt, hiszen a kóbor állatok belepiszkíthatnak a fedetlenül hagyott kerti homokozóba és nem biztos, hogy az állati ürülékben lévő szennyeződések a „kis kosz” kategóriába sorolhatóak. A kagyló homokozó remekül tisztán tartható, hiszen műanyagból készült és egy antibakteriális törlőkendővel alaposan megtörölve szinte minden szennyeződés eltávolítható a felszínéről. A homokozó formák pedig szintén könnyedén megtakaríthatóak, hetente egyszeri átmosás mellett biztosan nem fogják veszélyeztetni a kicsik egészségét.

Végre vége a borongós, hideg napoknak, így azt javasoljuk mindenkinek, hogy annyit legyen a szabadban, amennyit csak tud, élvezze a napsütést, a tiszta levegőt és játszanak a gyerkőcökkel sokat a kertben. A tavasz mindig az újjászületés évszaka, erről sosem szabad megfeledkezni!

Megosztás


Hozzászólások

Gréta
2021/04/11

Címkék: blog, műanyag játék, műanyag-játék, gyermekjáték, gyerek játék, gyerek-játék, homokozó-játékok, kagyló-homokozó,

Hozzászólás írása