Túrázás gyerekekkel - itt a toplista

Túrázás gyerekekkel - itt a toplista

A túrázás pozitív hatásai

A túrázás nagyon egészséges, ráadásul a megfelelően megválasztott túraútvonal biztosítja a sportolási lehetőséget mindenféle fizikai állapotban és korban lévő személynek. Attól függően, hogy kinek mennyire jó az állóképessége, mennyire kitartó és hogy milyen látvány ragadja jobban magával, milliónyi lehetőség áll mindenki szolgálatára a túrák tekintetében.

Az erdőket-mezőket járva bárki eggyé válhat a természettel, gyönyörködhet a növényekben, hegyoldalakban, felhőkben, a napsütésben és a végtelen pusztában is. A túrázás nem csak a testet, hanem a lelket is feltölti energiával és így az egyik lehető legjobb szabadidős program, amit csak választani lehet.

Na, de mi a helyzet a gyerekekkel?

A túrázás gyerekekkel remek élmény. Kisebb szintemelkedésű és pár kilométeres túrákra abszolút javasolt a kicsiket is vinni, hiszen nekik minden iskolai környezettan órán tanult tudásanyag megelevenedik az erdőben. Láthatják az ősszel aranybarna és élénk sárga leveleket, tavasszal az éppen csak kinyílott virágokat, a mohát a fa északi oldalán, a bogarakat, sündisznókat, mókusokat és madarakat is. Arról a pozitív hatásról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy hegyekben töltött hosszú nap után tündérként fog aludni minden gyerkőc, így – akár hosszú idő után- a szülők is ki tudják pihenni magukat az éjszaka folyamán.

Lássunk néhány remek túraútvonalat, amiket gyerekekkel is könnyedén meg lehet tenni:

  • Dera-szurdok: Budapesthez közel, Pilisszentkereszt térségében található a sok apró vízesésből álló patakmederben lévő mesés szurdok. Sok-sok tűzrakóhely is található az útvonalon, ha a családnak kedve támadna egy kis szalonnasütéshez vagy bográcsozáshoz.
  • Gödöllői Arborétum: Remek lehetőséget nyújt egy könnyed erdei sétára. Isaszeg felé haladva a város után balra kell fordulni, ahol nagy parkoló várja az autóval érkező turistákat. Az erdei útvonalon számos pici ösvény és út található, középen pedig egy tündéri kis erdei játszótér várja a kicsiket. Gyalogosan is könnyedén végig lehet sétálni a kb. 4 km-es szakaszt, de sportbabakocsival is kényelmesen járható a túraútvonal.
  • Naszály: Ennek a túrának a keretein belül két csúcs is elérhető, illetve két kilátópont és egy Násznép névre hallgató barlang is a túraútvonalhoz tartozik. Az útvonal 4-5 kilométer hosszú és körülbelül 350 méter szintkülönbséggel rendelkezik.
  • Vöröskő-forrás: Ez a meseszép forrás a Bükkben van és igazán kedvelt a családosok számára, a kisgyermekek és a nagyszülők is imádják. Kisvasút is jár, amikor a forrás el kezd működni, felmegy egészen a Stimecz-házig, így oda-vissza meg lehet úszni az egész túrát 4-5 km könnyű sétával, persze csak ha ügyesen alkalmazkodunk a menetrendhez.

Mentsük meg a cipőket!

Bármilyen túrázást választunk a gyerekekkel, vegyünk fontolóra azt, hogy milyen ruhadarab az, ami megfelel az időjárásnak és mi az, amit nem sajnálunk annyira, ha esetleg valami végleges kár keletkezne benne. Kulcsfontosságú – a sírás elkerülése végett is-, hogy a gyerkőcök kényelmes cipőben sétáljanak, aminek nem árt a plusz védelem sem: BIG cipővédőink beszerzésével meg lehet úszni egy cipővásárlást is adott esetben.

Ha nem csak túrázni van kedve a gyerkőcöknek, akkor ajánljuk még a Kirándulás gyerekekkel - íme, a toplista! című cikkünket is.

Megosztás


Gréta
2021/07/28

Címkék: blog, műanyag játék, műanyag-játék, gyermekjáték, gyerek játék, gyerek-játék, túrázás, túraútvonal,